Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: de blauwe envelop die op de deurmat valt. Met angst en beven kijken veel mensen uit naar de belastingaangifte. En ieder jaar zijn de regels net weer een beetje anders.

Wanneer u de komende maand uw aangifte gaat invullen, houd dan rekening met de volgende wijzigingen:

De AOW-leeftijd wordt verhoogd naar 65 jaar en 9 maanden, wat gevolgen  heeft voor uw premie en uitkering. Wees ook alert op de gevolgen die dit heeft voor de heffingskorting!

De belasting over uw vermogen: de berekening hiervan verandert dit jaar. Door de drie vermogensschijven heeft u meer voordeel bij een groter vermogen. Tevens wordt het heffingsvrij vermogen verhoogd per persoon naar 25.000 Euro.

Waar veel mensen op hoopten: de eenmalige hogere vrijstelling wat betreft de schenkbelasting voor een eigen woning keert dit jaar terug. Dit is een vrijstelling van 100.000 Euro, wat is gebonden aan bepaalde voorwaarden. Zorg dat u van deze voorwaarden op de hoogte bent.

Afschaffing van het opgeven in box 3 van kinderalimentatie als schuld.

Heeft u een auto van de zaak? Dan verandert het percentage bijtelling. Hoe meer CO2, des te hoger is de bijtelling.

Het doen van aangifte erf- en schenkbelasting kan niet meer op uw eigen manier, zoals voorheen. Het is alleen nog mogelijk dit te doen via speciale papieren of digitale formulieren.

Er komt dit jaar een aanpassing in het tarief voor de aftrekbare kosten van de eigen woning wanneer deze in de 52% schijf valt. Het tarief wordt verhoogd van 1,5% naar 2%.

Het eigenwoningforfait moet vanaf nu bij uw inkomen opgeteld worden. Een percentage van uw woningwaarde kan worden berekend, en hiermee bepaalt u uw (eigen)woningforfait. De percentages zijn in 2017 veranderd.

In box 3 wordt het heffingsvrij vermogen aangepast naar 25.000 Euro.

Bij opgaaf lening eigen woning kon u voorheen de gegevens invullen indien u een lening heeft lopen bij een bv, een buitenlandse bank of bij familie. In 2016 werd dit veranderd, en kunt u de gegevens doorgeven via de aangifte inkomstenbelasting.

Heeft u behoefte aan een adviseur, om u te helpen bij het invullen van uw aangifte? Bekijk dan eens mijn belastingadvies tips .

Bron: belastingdienst

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *