Wanneer u een huis wilt kopen, dan zult u in negen van de tien gevallen een lening moeten afsluiten om dit te kunnen doen. De meeste mensen hebben tenslotte niet zoveel geld op hun rekening, dat ze in de gelegenheid zijn het gewenste huis direct af te kunnen rekenen.

Maar wat als u door de hypotheekbomen het bos niet meer ziet? Dan kunt u gebruik maken van een adviseur, welke u bijstaat in het maken van een vergelijking welke hypotheek het beste bij u past.
Let wel, ook bemiddelaars en adviseurs rekenen een tarief, en dit kan hoog oplopen. Let er dan ook op dat u precies duidelijk is welke kosten u aan uw adviseur gaat betalen voor bewezen diensten.

Welke hypotheekvormen zijn er?

Bij het maken van uw keuze voor een hypotheekvorm, wordt gekeken naar diverse zaken. Om te beginnen uw leeftijd en uw burgerlijke staat. Bent u zelfstandig ondernemer, of in dienst bij een werkgever? Bent u alleenstaand, of gehuwd? Heeft u kinderen? Dit is pas een kleine greep uit de zaken die meespelen.

Wanneer er dan een vergelijking gemaakt gaat worden, zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek de meest voorkomende, en dit zijn de hypotheekvormen die ik hier behandel.

Bij een annuïteitenhypotheek gaat u in het begin met name de rente betalen, en het aflossen komt dan vooral aan het eind van de looptijd. Het maandbedrag is hierbij elke maand gelijk.
Bij een lineaire hypotheek lost u iedere maand een deel van de lening af. Waar het maandbedrag bij de annuïteitenhypotheek iedere maand gelijk is, betaalt u bij de lineaire hypotheek in het begin hele hoge lasten, wat ieder jaar een beetje minder wordt. Met name interessant wanneer u verwacht aan het eind van de looptijd met pensioen te zullen gaan. Dan is een dergelijke hypotheek natuurlijk prettig, aangezien de maandelijkse lasten aanzienlijk lager zijn dan in het begin van de looptijd.

Een combinatie van deze twee hypotheekvormen is ook nog een mogelijkheid. De looptijd van een hypotheek is doorgaans 30 jaar. Uw wensen of uw situatie kunnen natuurlijk in de loop der tijd veranderen. Wellicht is het dan verstandig om uw hypotheek over te sluiten.

Vervroegd aflossen?

Wanneer u een hypotheek heeft, en plotseling in het bezit van een groot geldbedrag komt, door te sparen, danwel door het verkrijgen van een erfenis, dan kunt u ervoor kiezen een deel van uw hypotheek vervroegd af te lossen. Let er hierbij wel op dat u niet meer betaalt dan 10% van de oorspronkelijke hoofdsom. Doet u dit wel, dan kan het zijn dat u een boete opgelegd krijgt. Dit is afhankelijk van de financiële instantie waar u uw hypotheek heeft ondergebracht.

Ziet u door de bomen het bos niet meer, dan is het wellicht verstandig samen met een hypotheekadviseur te bekijken wat uw beste opties zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *