U kent het vast wel. Wanneer u een huis koopt, wordt u gevraagd of u een opstalverzekering wilt afsluiten. Maar wat is dit nu eigenlijk? En wat is het verschil met een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een breed begrip. Simpel gezegd is het een verzekering voor al uw spullen die beschadigd raken door bijvoorbeeld storm of brand, of door het omstoten van bijvoorbeeld een lamp, waarbij uw vloer beschadigd raakt. Tevens kunt u deze verzekering aanspreken in het geval van diefstal.
U kunt de hoogte van het verzekerde bedrag zelf bepalen. Dit is prettig wanneer u bijvoorbeeld iets verzamelt, en de waarde van deze verzameling in de verzekering opgenomen moet worden. In de meeste gevallen krijgt u de nieuwwaarde van de beschadigde spullen vergoed.

Iedereen die een woning huurt of bezit heeft een inboedelverzekering nodig. Maar wat is nu de opstalverzekering?

De opstalverzekering is een verzekering die u af kunt sluiten wanneer u een woning bezit. Wanneer door bijvoorbeeld brand of storm uw huis beschadigd raakt, dan kunt u de kosten van het herstellen hiervan verhalen op de opstalverzekering. Dit staat dus los van de inboedel.

Waarom noodzakelijk?

U hoopt het natuurlijk niet, en verwacht het ook niet, maar bij het afsluiten van een opstalverzekering moet u uitgaan van een worst case scenario. Wanneer uw woning en uw inboedel onverhoopt zwaar beschadigd raken, dan is het prettig dat u zowel de schade aan uw huis, als de schade aan uw inboedel kunt laten vergoeden.
Heeft u geen opstalverzekering maar wel een inboedelverzekering, dan krijgt u alleen de schade van de inhoud van uw woning vergoed, maar is het dak boven uw hoofd verdwenen, omdat u geen opstalverzekering heeft afgesloten.

Zoals gezegd, is dit het worst case scenario, maar overdrijven maakt de zaak duidelijk. Denk dus twee keer na voor u besluit om geen opstalverzekering af te sluiten.

Wilt u meer advies inwinnen over verzekeringen, en welke verzekeringen u het beste kunt afsluiten? Kijk dan eens bij mijn verzekeringstips.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *