Het bijhouden van de administratie is helaas niet het meest favoriete klusje van de meeste ondernemers. Maar toch is het heel belangrijk om de administratie goed bij te houden. Het is niet alleen verplicht om 7 jaar lang een correcte administratie te bewaren, maar het is ook nog eens heel fijn om zelf goed inzicht te houden in je financiële situatie. Bovendien kan het je nare boetes opleveren als je je niet aan deze verplichting houdt. Daarom is het zeker de moeite waard om voldoende aandacht te besteden aan het bijhouden van je administratie. In deze blog geven we je een aantal handige tips voor een betere administratie.

Goede planning

Als ondernemer heb je een aantal belangrijke deadlines omtrent je administratie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de btw-aangiften, de aangifte inkomstenbelasting en de jaarrekening. Om stress rondom deze deadlines te voorkomen, kun je het beste elke week een uurtje inplannen om je administratie bij te houden. Zet de deadlines in je agenda en leg ook de kleine wekelijkse sessies vast. Probeer deze niet uit te stellen, zodat je aan het einde van de maand geen hele dag hoeft te besteden aan de administratie. Het uitstellen van administratieve zaken kost ook nog eens geld. Om op tijd betaald te krijgen, moet je facturen en aanmaningen sturen. En om nieuwe klanten te werven, moet je offertes versturen. Werk deze zaken dus tijdig bij!

Sorteren en opruimen

Ook is het belangrijk om de post netjes te sorteren en je kantoor opgeruimd te houden. Als je dit niet doet, wordt het alleen maar veel erger om te beginnen aan de administratie. Het is niet fijn om op zoek te gaan naar facturen of post. Zorg er dus voor dat je ze allemaal netjes bewaard in een map, gesorteerd op datum.

Accountant inschakelen

Zie je het echt niet zitten om je administratie zelf bij te houden? Kost het je ontzettend veel tijd en energie? Heb je gewoon behoefte aan professionele adviezen of een analytische blik? Of ben je er simpelweg niet handig genoeg in? Dan kun je ervoor kiezen om een accountant in te schakelen. Een accountant kan je de complete administratie uit handen nemen, of kan je administratie controleren. Een accountant kan je wijzen op financiële risico’s of tegenvallende resultaten. Bovendien kan hij of zij je adviseren bij bepaalde keuzes die je moet maken als ondernemer. Zo word je bijvoorbeeld op de hoogte gebracht van de financiële gevolgen die een overname of een grote aankoop voor je kan hebben. Wil jij graag je administratie uitbesteden aan een accountant? Voor een accountant in Etten-Leur kun je bijvoorbeeld terecht bij Doomen & Quist.

Betalingen via iDeal

Ook kun je je klanten via iDeal laten betalen. Betalen met iDeal is een stuk makkelijker dan het overtypen van allerlei informatie. Hierdoor zullen meer klanten je rekeningen op tijd betalen. Met iDeal maak je het zo makkelijk mogelijk voor je klanten om je factuur te betalen, en daardoor kun je je geld eerder verwachten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *