De koers van aandelen wordt door veel factoren bepaald. Deze is bijzonder vatbaar voor berichten rondom het bedrijf dat deze aandelen heeft uitgebracht. Wanneer een bedrijf revolutionaire producten uitbrengt en hoge kwartaalcijfers heeft behaald dan stijgt vaak de waarde van een aandeel. Daartegen daalt de waarde wanneer er slechte berichten naar buiten komen over slechte kwartaalcijfers of die schade aan de reputatie van het bedrijf brengen. Aandelenkoersen werken hierom redelijk complex. De hoofdregel hierbij is dat de koers altijd de waarde van het aandeel representeert. Stijgt de koers dan betekent dit dat de waarde van het aandeel is gestegen. Daalt de koers dan is de waarde juist gedaald.

 

Aandelenkoersen uitgelegd

De koers van een aandeel wordt uitgedrukt in punten. Vaak zijn deze punten gelijk aan een dollar of euro, of van lokale valuta. Stijgt de koers met 12 punten dan betekent dit dat de waarde van het aandeel 12 dollar of euro omhoog is gegaan. In financiële televisieprogramma’s wordt vaak gesproken over een koersstijging of -daling van enkele punten. Goede beleggingen zijn aandelen waar de punten stijgen, daarbij zijn aandelen met een dalende waarde slechte beleggingen. Jij wilt daarom het liefst aandelen kopen die stijgen in waarde. Tenslotte behaal jij zo de beste winst.

 

Doordat er bij aandelen met punten gewerkt wordt kan de koers van een specifieke periode worden vastgesteld. Door ieder uur of iedere dag de waarde bij te houden kun jij achterhalen of het aandeel de afgelopen tijd is gestegen of gedaald en zo bepalen of het een interessante investering is.

 

Bepalende factoren bij aandelenkoersen

Er zijn diverse factoren die invloed hebben op de waarde van een aandeel. Er wordt hierbij vooral gekeken naar de waarde van de onderneming die deze aandelen heeft uitgebracht en de vraag naar deze aandelen. Een grote vraag betekent dat enkele beleggers bereid zijn een hogere prijs te bieden voor een aandeel. De waarde van het aandeel zal hierdoor stijgen, de koers stijgt dus. Ondernemingen die goede kwartaal- en jaarcijfers behalen zien vaak een goede toekomst tegemoet. De waarde van de onderneming stijgt en hiermee stijgt ook de waarde van het aandeel. Vaak is een waardestijging van een aandeel de directe oorzaak van de grotere vraag naar deze aandelen.

 

Aandelenkoersen leren begrijpen

Als jij wilt beleggen in aandelen dan is het belangrijk dat jij de wereld rondom aandelen en de koers volledig snapt. Het is bij aandelen belangrijk om op tijd te reageren op ontwikkelingen in de markt. Wanneer een onderneming een nieuw product uitbrengt dat naar verwachting veel verkocht wordt dan is de kans groot dat de waarde van deze onderneming stijgt. Door de markt en bedrijven op de markt in de gaten te houden weet jij altijd alles over de ontwikkelingen en de markt en stap jij op tijd in.

Maar niet alleen positieve ontwikkelingen kunnen jou helpen om de aandelenkoersen te begrijpen. Wanneer de media of concurrerende bedrijven negatief nieuws naar buiten brengen over de onderneming dan bestaat de kans dat de waarde van deze onderneming daalt. Hiermee daalt ook de koers.

BronBeleggen.info/aandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *