Als je een bedrijf wilt beginnen, zul je vaak eerst geld moeten lenen van anderen. Het is voor beginnende ondernemers echter niet makkelijk om een lening te krijgen, want banken en kredietverleners willen graag inzicht in de bedrijfsresultaten zien; en die heb je nog niet. Hoe zorg je ervoor dat je wel kans maakt op een lening? Door een goed ondernemingsplan.

Elementen ondernemingsplan

Als startend ondernemer ben je een risicofactor, omdat je geen vaste som aan inkomsten hebt gedurende je startperiode. Door een goed ondernemingsplan op te zetten, heb je een grotere kans op een lening. Denk aan de volgende elementen als je je plan opstelt:

  • Bedrijfsgegevens en persoonlijke gegevens
  • Marktgegevens
  • Marketingmethoden
  • Organisatie van het bedrijf
  • Financieel plan

Het financieel plan is zeer belangrijk voor de kredietverstrekker, natuurlijk, maar niet voor niets moeten al die andere punten ook in het plan staan. Deze geven namelijk meer informatie over het risicogehalte van een lening.

Opstellen ondernemingsplan

Het enige wat de kredietverstrekker wilt weten is of je bedrijf genoeg omzet oplevert om alle kosten terug te verdienen én ook nog winst binnenhaalt. Je moet daarom alle elementen helder beschrijven in je plan. Maak een samenvatting van het totaalplaatje: wat wil je bereiken met je onderneming, hoe ga je dat aanpakken, welke middelen heb je ter beschikking om dat te doen? In deze samenvatting verkoop je je ideeën. Je moet in je plan veel punten beschrijven en overzichten geven. Als je een duidelijk plan hebt en dit goed kunt verwoorden, kom je een heel eind.

Schrijf het plan

Er komt heel wat kijken bij het opstellen van een ondernemingsplan en dat kan wat overweldigend zijn. Je kunt het jezelf makkelijk maken en een professional inhuren die het plan voor je schrijft. Een betrouwbare partij hiervoor is Plannable. Hier zit natuurlijk wel een prijs aan, maar aan de andere kant heb je dan wel een goed en strak plan. Je kunt ook boeken of software aanschaffen die je helpen. Zo kun je met de software van EasyStart gemakkelijk je ondernemingsplan samenstellen. Een goed ondernemingsplan garandeert nog geen lening, maar brengt je al wel een hele grote stap dichterbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *