Er zijn tal van verschillende verzekeringen en zelfs nog meer aanbieders die jou allemaal willen verzekeren. Een rechtsbijstandverzekering kan goed van pas komen in diverse situaties waar juridische hulp aan bod moet komen. Weet je niet hoe dit zit en wanneer je een rechtsbijstandverzekering goed kan gebruiken? Lees dan onderstaand artikel en leer er meer over!

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering, je hebt er vast weleens van gehoord maar weet misschien niet echt wat het inhoud. Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die vergoeding biedt voor kosten bij het inschakelen van juridische hulp. De prijzen en dienstenpakket is bij verzekeraars soms erg verschillend, om de juiste keuze te maken kan je een rechtsbijstandverzekering vergelijken. Een rechtsbijstandsverzekeraar zorgt voor bijstand door ondersteuning en advies van een jurist of advocaat. Een rechtsbijstandverzekering kan je op verschillende gebieden (ook wel modules genoemd) dekking bieden, hierbij kan je denken aan: verkeer en wonen en inkomen en werk.

Naast advies en ondersteuning van onder andere een verzekeringsblog biedt een rechtsbijstandsverzekeraar ook kostendekking voor eventuele kosten tijdens een gerechtelijke procedure. Naast helpen bij conflicten kan een verzekering als deze ook te hulp schieten bij een strafvervolging. Kortom met een rechtsbijstandsverzekering ben je juridisch verzekerd tegen diverse soorten zaken.

Wanneer gebruik je een rechtsbijstandverzekering?

Er is al in het kort uitgelegd in welke situaties een rechtsbijstandverzekering tot zijn recht komt. Het is echter wel belangrijk om te weten dat wanneer je voor een module hebt gekozen zoals inkomen, de juridische hulp alleen voor die module geldt. Er kan dus geen juridische bijstand worden gegeven in een strafzaak of conflict die in het verkeer heeft plaatsgevonden. Kijk goed of jij deze verzeker wel nodig hebt en welke module van toepassing zou kunnen zijn.

Wanneer jij een winkel hebt of een ander soort eigen onderneming is de module consumentenzaken niet onverstandig. Deze is namelijk zeer goed te gebruiken bij problemen met leveranciers, hier kan vaak wat misgaan met levering bijvoorbeeld. Bij een eigen woning is de module wonen zeer gebruikelijk, dit dekt problemen rondom je woning (denk ook aan burenruzies en schades hierdoor).

Onder de modules kunnen meerdere zaken vallen die overlapping kunnen hebben met een autoverzekering of andere verzekeringen. Laat je dus voldoende informeren en zorg dat je geen onnodige kosten maakt door te betalen voor dubbele verzekeringen. Van te voren weet je niet in welke situaties je terecht zal komen, echter is het voor een onderneming haast altijd van toepassing, met betrekking tot: octrooien, copyright, leveranciers, klanten en dergelijke. De verzekering kan niet op het moment van gebruik worden aangevraagd en gebruikt als de gebeurtenis voor afsluiting hiervan heeft plaatsgevonden. Wanneer je dus problemen hebt met een klant die al producten of diensten heeft afgenomen en weigert te betalen, ben je al te laat met een verzekering afsluiten. De rechtsbijstandverzekering moet je dan al hebben lopen. Bestaande conflicten worden dus niet vergoed als er nog geen rechtsbijstandverzekering is afgesloten. Echter zie je wel dat een verzekering als deze in veel gevallen goed van pas kan komen in zowel het bedrijfsleven als voor particulieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *